• "Siber Tehditlere Karşı Kalkanınız: Firewall Dünyası!"

Güvenlik Duvarı (Firewall) Nedir

Güvenlik Duvarı (Firewall) Nedir

Güvenlik duvarı (firewall) belli bir ağa yetkisiz erişimi engelleyen bir yazılım ya da üretici yazılımı olmaktadır. Genel tehditleri belirlemek ve de engellemek için birçok farklı kural kullanarak gelen ve giden trafiğini denetlemektedir.

Güvenlik duvarları kişisel ve kurumsal ayarlarda kullanılmakta ve Mac, Windows ya da Linux bilgisayarlar da dahil olmak üzere birçok cihazda yerleşik olarak gelir. Yaygın olarak ağ güvenliğinin temel bir bileşeni olarak da kabul edilmektedir. Bu noktada firewall partneri olan Epox Soft bütün güvenlik ekipmanları ile çok kolay bir güvenlik ağı sağlamaktadır.

Firewall Firmaları

Güvenlik duvarı yani firewall, bir bilgisayar ya da bilgisayar ağı ile internet arasında yer alan bir filtredir. Her güvenlik duvarı, belirli trafiği içeride ya da dışarıda tutacak şekilde programlanmaktadır. Güvenlik duvarından geçen bütün mesajlar incelenir ve önceden tanımlanmış güvenlik kriterlerini karşılamayanlar engellenir.

Bu konuda giden tarafta güvenlik duvarları, çalışanların hassas verileri ağ dışına iletmesini engelleyecek biçimde yapılandırırken, gelen tarafta da güvenlik duvarları sosyal medya siteleri gibi belirli web sitelerine erişimi engelleyecek şekilde yapılandırılmaktadır. Bu kapsamda firewall firmaları ana bayii olarak müşterilere bu konuda fayda sağlamaktadır. Yani bu kapsamda firewall markaların ana partnerlerine çok büyük işlevler düşmektedir.

 Firewall Kurulumu Nasıl Yapılır?

Güvenlik duvarları harika güvenlik araçları olmaktadır ve çoğu cihazda da yerleşik olarak bulunur. Güvenlik duvarları, virüsten koruma yazılımı ile aynı değildir, ancak ağınıza gelen ve ağınızdan giden trafiğin bekçisidir. Gelen veri paketlerini inceler ve kötü amaçlı olanları işaretlerler. LAN’ınızın dışında bir IP adresi risk oluşturuyorsa, yönlendiricinizde yer alan NAT güvenlik duvarı onu engeller.

Donanım ve yazılım olarak 2 tür duvar vardır. Yazılım güvenlik duvarları neredeyse her zaman cihazınızda yerleşiktir, mutlaka etkinleştirilmiş olmaları da gerekmez. Özellikle Apple, yüklü her uygulama için güvenlik duvarı ayarlarını değiştirmenize izin veren bir uygulama güvenlik duvarına sahiptir.

Kurulum özelliklerine bakacak olursak, cihazınız ya da işletim sisteminiz ne olursa olsun, güvenlik duvarı ayarlarınızı kolayca bulabilmeniz gerekir. Firewall ayrıntılarını genel ayarlar gizlilik ve güvenlik bölümünden kolayca bulabilirsiniz.

Apple’ da uygulama katmanı güvenlik duvarı olarak, internete bağlı bir dizi uygulama kullanıyorsanız, zaman açısından biraz daha uzun süren bir kurulum gerçekleştirilecektir. Yerleşik güvenlik açısından oldukça kolay bir şekilde sistem tercihleri ​- gizlilik ve güvenlik alanına gidip güvenlik duvarı sekmesine tıklayıp, Mac güvenlik duvarını kolayca etkinleştirebilirsiniz.

 

Firewall Nedir Ne İşe Yarar?

Güvenlik duvarı (firewall), bir bilgisayar ağına yetkisiz özellikte olan erişimi engellemek için tasarlanmış güvenlik sistemidir. Güvenlik duvarları genelde erişimi olmayan internet kullanıcılarının internete bağlı özel ağlar ya da intranetler ile arayüz oluşturamamasını sağlamak için kullanılmaktadır.

Güvenlik duvarı, bir ağ ya da bilgisayar ile internet gibi farklı bir ağ arasında konumlandırılmaktadır. Bilgisayara ya da ağa giren ve çıkan ağ trafiğini kontrol etmektedir. Bir güvenlik duvarınız yoksa bilgisayarınızdan veya ağınızdan neredeyse tüm veriler çıkabilir ve hemen hemen her kişi veya program da içeri girebilir.

 

 Firewall Olmazsa Ne Olur?

Güvenlik duvarları, hem kurumlar hem de kişiler içi çok önemlidir, çünkü modern güvenlik teknikleri üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptirler. Ayrıca hala yaygın olarak kullanılmaktadırlar. İlk olarak, ağların artan karmaşıklığı kaldırabilecek yeni güvenlik yöntemlerine ihtiyaç duyduğu internetin ilk günlerinde ortaya çıkmışlardır.

Güvenlik duvarları, o zamandan beri, modern bilgi işlemin merkezi mimarisi olan istemci-sunucu modelinde ağ güvenliğinin temeli haline geldi. Çoğu cihaz, trafiği denetlemek ve tehditleri azaltmak için güvenlik duvarlarını veya ilgili olan araçları kullanmaktadır.

 

 Firewall İle Neler Yapılabilir?

Tüm güvenlik duvarları bilgisayarınızı veya ağınızı korumaya çalışırken, farklı güvenlik duvarı türleri de bulunmaktadır. Güvenlik duvarınız yoksa ne olacağı, güvenlik duvarının sizi korumak için tasarladığı saldırı yüzeyine bağlıdır. Örnek verecek olursak, kişisel bilgisayarınızda bir güvenlik duvarı yoksa virüsler, kötü amaçlı yazılımlar ve bilgisayar korsanları açık erişime sahip olabilir.

Bunun sonucunda da cihazınızı tamamen ele geçirebilirler. Diğer durumlarda, bilgisayarınızda bir güvenlik duvarı olmasa bile, bağlı olduğu ağ korumalı olduğu sürece, güvenlik duvarı hala cihazınızla internetteki saldırganlar arasında olduğu için bir derece de olsa güvenliğin keyfini çıkarabilirsiniz.

 

Firewall Ayarları Nasıl Yapılır?

Güvenlik duvarı, harici bir ağ ile koruduğu ağ arasında bir sınır oluşturur. Bir ağ bağlantısı üzerinden satır içine eklenir ve korunan ağa giren ve çıkan tüm paketleri denetler. İncelerken, iyi huylu ve kötü amaçlı paketleri ayırt etmek için önceden yapılandırılmış bir dizi kural kullanır. Paket terimi, internet aktarımı için biçimlendirilmiş veri parçalarını ifade etmektedir.

Paketler, verilerin kendisinin yanı sıra veriler hakkında, örneğin nereden geldiği gibi bilgileri içerir. Güvenlik duvarları, belirli bir paketin kural kümesine uyup uymadığını belirlemek için bu paket bilgilerini kullanabilir. Aksi takdirde, paketin korunan ağa girmesi engellenir.

 

En uygun Firewall Fiyatları

Uygun fiyatlı bir güvenlik duvarı ile güvenilir bir şekilde yüksek hızlı performans ve gelişmiş güvenliği uygun maliyetli bir yeni nesil bir güvenlik duvarı kastedilmektedir. NSS Labs ve gartner gibi pek çok 3. taraf yetkili, yüksek kaliteli, uygun fiyatlı güvenlik duvarlarını ölçer ve nicelleştirir. Bu durum da genelde toplam sahip olma maliyeti ve korumalı MBPS başına fiyat gibi ölçümlerle yapılmaktadır.

Güvenlik duvarı sağlayıcıları, kurumsal düzeyde, çok donanımlı güvenlik duvarlarını giderek daha küçük kullanıcı tabanlarına genişletmek için sürekli yarış halindedir. Yeni nesil güvenlik duvarı dönemi tamamen olgunlaştı. Artık anlayışlı kobil’ler, daha da yeni nesil ngfw’ler edinebilir.

 Firewall Türleri Nelerdir?

Güvenlik duvarı türleri güvenlik duvarı verileri, filtreleme biçimleri ya da korudukları sisteme göre kategorilere ayrılmaktadır. Neyi koruduklarına göre sınıflandırırken, iki tür ağ tabanlı ve ana bilgisayar tabanlı şeklinde 2’ye ayrılmaktadır. Ağ tabanlı güvenlik duvarları tüm ağları korur ve genellikle donanımdır.

Ana bilgisayar tabanlı güvenlik duvarları, ana bilgisayar olarak bilinen bireysel cihazları korur ve genellikle yazılımdır. Filtreleme yöntemine göre kategorize edilirken de ana türler; paket filtreleme güvenlik duvarı, paketleri tek başına inceler ve paketin içeriğini bilmez.

Durum bilgisi olan bir denetim güvenlik duvarı, bir paketin başka bir paketle ilişkili olup olmadığını belirlemek için ağ trafiğini inceler. Ayrıca bir proxy güvenlik duvarı, açık sistemler ara bağlantısı referans modelinin uygulama katmanındaki paketleri incelemektedir.

Yeni nesil güvenlik duvarı; kurumsal güvenlik duvarı özelliklerini izinsiz giriş önleme sistemi ve uygulama kontrolü ile entegre etmek için çok katmanlı bir yaklaşım kullanmaktadır. Listedeki her tür, bir öncekinden daha yüksek bağlam düzeyine sahip trafiği incelemektedir. Durum bilgisi olan, paket filtrelemeden daha fazla içeriğe sahiptir.

 

 Firewall İnternet Hızını Yavaşlatır mı?

Genelde, çok fazla sorulan sorular arasında firewall internet hızını yavaşlatır mı sorusu vardır. Hayır, güvenlik duvarı hızınızı etkilemez. Yalnızca internetten evdeki ağınızdaki cihazlarınıza gelen veri paketlerini filtrelemektedir.

Güvenlik duvarı kullanımı, bilgisayar sisteminizin, dışardan gelebilecek olan yetkisiz erişimlere karşı güvende kalmasını sağlar. Bu açıdan bakıldığı zaman firewall internet hızını yavaşlatmadığı gibi, virüsleri engelleyerek, internet hızında olumlu sonuçlar doğurmaktadır.